Klimaatadaptatie

Het klimaat is aan het veranderen. De belangrijkste effecten van deze verandering ervaren wij al een tijdje in onze eigen omgeving: stijgende temperaturen, grotere droogte, meer neerslag. In en om ons huis ervaren en zien we de gevolgen.

Maar we kunnen ons hierop voorbereiden en de lasten van de klimaatverandering effectief aanpakken! Hoe? Door o.a. te zorgen dat het in en rondom je huis koeler is, dat je tuin een te droge, maar ook te natte periode overleeft.

Dat noemen we klimaatadaptatie.

De werkgroep die zich bezig gaat houden met klimaatadaptatie in onze wijk, wil zich in eerste instantie gaan richten op het vergroenen van onze wijk. We denken dan aan twee projecten om de komende tijd mee te starten.

Tegels eruit, tuin erin!

In heel Nederland is Operatie Steenbreek actief, samen met gemeenten. Ook de gemeente Groningen is lid van deze organisatie. Wat is hun doelstelling? Het tegengaan van de verstening van de tuinen door de stenen te vervanging door groene tuinen. Steeds meer zien we dat mensen hun voortuinen onderhoudsarm maken door een deel of zelfs het geheel te betegelen. Maar dat is slecht voor de afwatering, de insectenpopulatie en de biodiversiteit.

Wat kunnen wij doen? In samenwerking met Operatie Steenbreek en de Gemeente kunnen we onze wijk, met zijn vaak karakteristieke voortuintjes, gaan vergroenen. Er zijn mogelijkheden om via subsidies en kortingsregelingen de kosten beheersbaar te houden.

Groene daken!

In het kader van de klimaatadaptatie kunnen we ook gaan zorgen voor meer groen op de daken. Op schuurtjes en uitbouwen kan op een eenvoudige manier een groen dak aangelegd worden. Daarmee bereik je dat de temperatuur enkele graden kan dalen in de zomer en in de winter wordt de warmte binnen beter vastgehouden. En… een groen dak is natuurlijk veel mooier om naar te kijken! Ook voor deze aanpassingen heeft de Gemeente een subsidieregeling.

Wie wil samen met ons de handen uit de mouwen steken en onze wijk een beetje groener en duurzamer maken? Ben je geïnteresseerd  om je eigen voortuin of dak aan te passen? Of wil je aan anderen laten zien wat je zelf al gedaan hebt? Meld je aan bij duurzaamheidherepoort@gmail.com